Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Super User

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

KÜLSŐ HATÁROK ALAP

 

BEVÁNDORLÁSI ÖSSZEKÖTŐ HÁLÓZAT MŰKÖDTETÉSE A TAGÁLLAMI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSÉVEL (ILO 5.)

Megvalósítás időtartama

2013. január 1. – 2015. június 30.

Projekt célja

Jelen projektben fenn kívánjuk tartani összekötői jelenlétünket Kairóban, Ankarában és Hanoiban, tekintettel a három térség illegális migrációs szempontból is kimutatható stratégiai jelentőségére.

Fő tevékenység Indikátorok

Az összekötők munkája eredményeképpen az adott projektre vonatkozóan a felfedett illegális szándékú beutazások száma az ILO IV. (2012. év) projekt eredményéhez képest mintegy 500-zal növekszik. Állomáshelyenként 30, összességében 90 találkozón történő részvétel prognosztizálható. Az érintett helyi hatóságokkal, a helyi ILO hálózat tagjaival, a korábbi években kiépített kapcsolataik építését, a partnerekkel történő együttműködést mérendő, 250 db direkt megkereséssel számolunk a 2,5 év során. Emellett összekötőnként havonta speciális ILO jelentés készül.

Elnyert támogatás

 244 970 203 Ft

 

 

STATISZTIKAI INTERFÉSZ FEJLESZTÉSE EGYES IDEGENRENDÉSZETI SZAKRENDSZEREKHEZ

Megvalósítás időtartama

2014. 01. 01. – 2014. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja volt, hogy a Hivatal által az Európai Integrációs Alap 2012. évi programja keretében, a „Pilóta projekt statisztikai szakrendszer fejlesztésére” című projektben fejlesztett statisztikai szakrendszer továbbfejlesztésével a határigazgatást érintő statisztikai adatokat is az eddiginél magasabb szinten biztosíthassa a Hivatal az Eurostat, a nemzetközi szervezetek, a hazai társszervek, úgymint az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint 2007. II. törvényben meghatározott felhasználók részére.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt keretében az Európai Integrációs Alap terhére megvalósuló „Pilóta projekt statisztikai szakrendszer fejlesztésére” című projekttel párhuzamosan megteremtettük a statisztikai rendszer és további szakrendszerek (BTT és IDR „J”) közötti adatkapcsolatot.

Elnyert támogatás

 10 740 900 Ft

 

 

Külső Határok Alap - Közösségi Akciók

 

A BEVÁNDORLÁSI ÖSSZEKÖTŐ HÁLÓZAT MŰKÖDÉSÉNEK TOVÁBBI ERŐSÍTÉSE KENYÁBAN

Megvalósítás időtartama

2014. 01. 31. – 2016. 01. 01.

Projekt célja

Kenyából, valamint a környező országokból (Kenyán keresztül) az EU irányába megvalósuló illegális migráció elleni erőfeszítések elősegítése, támogatása.

Fő tevékenység Indikátorok

Az összekötő munkája eredményeképpen az adott projektre vonatkozóan a vízumtanácsadások száma Magyarország Nairobi Külképviseletén, valamint a projekt-partner Románia külképviseletén Nairobiban, Abujában és Addisz-Abebában mintegy 1500 alkalom. Az ILO feladata, hogy a helyi hatóságokkal, a helyi ILO hálózat tagjaival a kapcsolatot kialakítsa, a helyi légitársaságok 120 fő alkalmazottja részére hat alkalommal képzést biztosítson (egyénileg, vagy más összekötőkkel együttműködésben), továbbá 24 két- vagy többoldalú találkozón venne részt.  A fentieken túl kéthavonta speciális ILO jelentés megírását várjuk el, mintegy 12 alkalommal szakmai konzultációs célú utazás megvalósítását Etiópiába és Nigériába, továbbá 2 alkalommal éves regionális ILO konferencia megszervezését.

Elnyert támogatás

 89 301 650 Ft

 

A BEVÁNDORLÁSI ÖSSZEKÖTŐ HÁLÓZAT TOVÁBBFEJLESZTÉSE ALGÉRIÁBAN

Megvalósítás időtartama

2014. 01. 31. – 2016. 01. 01.

Projekt célja

Algériából, valamint a környező országokból (MAGHREB) az EU irányába megvalósuló illegális migráció elleni erőfeszítések elősegítése, támogatása.

Fő tevékenység Indikátorok

Az összekötő munkája eredményeképpen az adott projektre vonatkozóan a vízumtanácsadások tervezett száma Magyarország Algíri Külképviseletén, valamint a projekt-partner Románia külképviseletén mintegy 1500. Az ILO feladata, hogy a helyi hatóságokkal, a helyi ILO hálózat tagjaival a kapcsolatot kialakítsa, minőségi továbbfejlesztése keretében az ILO a helyi légitársaságok 120 fő alkalmazottja részére hat alkalmas képzést biztosítson, továbbá 12 két-vagy többoldalú találkozón vegyen részt.  Emellett kéthavonta speciális ILO jelentés megírását várjuk el, illetve 12 alkalommal szakmai utazás megvalósítására kerülne sor a térségben.

Elnyert támogatás

 87 670 123 Ft

 

EURÓPAI INTEGRÁCIÓS ALAP PÁLYÁZATOK


HELYI KÖZIGAZGATÁSI SZAKEMBERKÉPZÉS 4.

Megvalósítás időtartama

2014. 01. 01 – 2014. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja volt a harmadik országbeli állampolgárok integrációját szolgáló jelenlegi struktúrák fejlesztéséhez történő hozzájárulás a helyi és regionális ügyintézés migráns specifikus dimenziójának erősítése által.

Fő tevékenység Indikátorok

A cél elérése érdekében a projekt keretében megrendezett képzés során migráns specifikus szakmai, jogi, okmányismereti, valamint arab és kínai kultúrkört a középpontba helyező interkulturális információkat nyújtottunk a fővárosi és megyei kormányhivatalok ágazati szakigazgatási szervei olyan munkatársai számára, akik a napi munkavégzésük során gyakran kapcsolatba kerülnek a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokkal.

Elnyert támogatás

 9 852 386 Ft

 

 

INTERKULTURÁLIS KÉPZÉS VIDÉKI ÜGYINTÉZŐK RÉSZÉRE

Megvalósítás időtartama

2013. 01. 01. – 2014. 03. 31.

Projekt célja

A projekt közvetlen célja a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokkal kapcsolatba kerülő vidéki ügyintézők interkulturális képességeinek fejlesztése volt.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt fő elemét adó 2 modulos interkulturális képzés (1. interkulturális tréning, 2. arab és kínai kultúra) eredményeként a vidéki kirendeltségeken összesen 29 olyan ügyintéző dolgozik, akik interkulturális ismeretekkel és kompetenciákkal rendelkeznek. A tavaszi modulról és az őszi modulról is egyaránt a munkatársak 84%-a nyilatkozott úgy, hogy az megfelelt az elvárásainak, és a 29 résztvevőből 27 fő mondta azt, hogy hasznosíthatónak találja a képzések során átadott ismereteket.

A képzés fenntarthatóságának biztosítása érdekében az oktatók által egy Interkulturális kézikönyv került megszerkesztésre, melyet a Hivatal honlapján a teljes állomány számára elérhetővé tettünk.

Elnyert támogatás

 15 026 206 Ft

 

 

INTERKULTURÁLIS ÉS NYELVI KÉPZÉS ÜGYINTÉZŐK RÉSZÉRE

Megvalósítás időtartama

2014. 04. 01. – 2015. 06. 30.

Projekt célja

A projekt közvetlen célja a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokkal kapcsolatba kerülő vidéki ügyintézők interkulturális képességeinek és angol nyelvtudásának fejlesztése.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt fő elemét adó 104 órás, 2 modulos interkulturális képzés (1. interkulturális tréning, 2. arab és kínai kultúra), illetve kiegészítő elemét képező 120 órás angol nyelvi képzés eredményeként a vidéki kirendeltségeken legalább további 30 interkulturális ismeretekkel és kompetenciákkal rendelkező, illetve további 61 angolul beszélő ügyintéző fog dolgozni, akik könnyebben kapcsolatot teremtenek harmadik országbeli állampolgárokkal. Terveink szerint a résztvevők legalább 80%-a munkája során hasznosíthatónak találja a képzések során elsajátított ismereteket.

Elnyert támogatás

 31 750 513 Ft

 

 

MÉDIA KURZUS II.

Megvalósítás időtartama

2013. 01. 01. – 2014. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja volt a pontosan fogalmazott, objektív cikkek, riportok megjelenésének elősegítése a magyar társadalom migrációval, illetve integrációval kapcsolatos társadalmi tudatosságának növelése érdekében.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt fő elemei 86 újságíró, tévés vagy rádiós szakember, médiaiskolás tanuló tréningje a bevándorlási, migrációs alapismeretek elsajátítása érdekében, a média kurzuson résztvevők számára havonta egy sajtóanyag összeállítása, valamint a Hivatal sajtókommunikációjával kapcsolatos vélemények kérdőíves felmérése, megvitatása, ez alapján egy fejlesztési javaslatokat tartalmazó ajánlás megfogalmazása.

Elnyert támogatás

 5 882 175 Ft

 

 

PILÓTA PROJEKT STATISZTIKAI SZAKRENDSZER FEJLESZTÉSÉRE

Megvalósítás időtartama

2013. 04. 01. – 2014. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja volt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal harmadik országbeli állampolgárokról releváns adatokat integráló statisztikai rendszerének (a KEK KH támogatásával történő) fejlesztése, valamint a harmadik országbeli állampolgárokkal kapcsolatos statisztikai célú adatgyűjtésben érintett állami szervek szakértői tevékenységének összehangolása volt.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt keretében egy új statisztikai rendszer fejlesztésére került sor, amely közvetlenül a meglévő szakrendszerekből nyeri az adatokat, így szükséges volt a statisztikai rendszer és a szakrendszerek közötti adatkapcsolat megteremtése is. Figyelemmel arra, hogy a fejlesztés a KEKKH kezelésébe tartozó szakrendszereket is érinti, a szerv partnerként működött közre a projektben. A fejlesztés mellett kéthavonta, összesen 7 alkalommal biztosítottunk lehetőséget egy szakmai fórum keretében a NAV, az OEP, az ONYF, a KSH, az NMH, az EEM, a KEK KH, valamint a Hivatal statisztikai területen dolgozó munkatársai számára az aktuális szakmai kérdések megvitatására.

Elnyert támogatás

 102 304 947 Ft

 

 

HONLAPFEJLESZTÉS A MAGAS SZÍNVONALÚ ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÁS ÉRDEKÉBEN

Megvalósítás időtartama

2012. 10. 01. – 2014. 04. 30.

Projekt célja

A projekt célja volt egy ügyfélbarát, modern honlap létrehozása volt könnyen elérhető információkkal, interaktív felületekkel az ügyfél-hivatal közötti kommunikáció - 21. századi eszközeinek igénybevételével történő - fejlesztése érdekében.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt fő elemeit az ügyféligények felmérése, a Hivatal honlapjának fejlesztése, a honlapon elérhető tartalom ügyfélbaráttá, közérthetővé tétele, a honlap teljes tartalmának két idegen nyelven (EN, DE) történő elérhetővé tétele, valamint a honlap jövőbeni folyamatos frissítését biztosító rendszer kialakítása, megalapozása jelentették.

Elnyert támogatás

 8 615 298 Ft

 

 

 A HIVATAL INFOKOMMUNIKÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSAINAK MEGÚJÍTÁSA

Megvalósítás időtartama

2014. 01. 01. – 2015. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja az engedélyezési eljárások és integrációs szolgáltatások hatékonyabbá tételének és harmadik országbeli állampolgárok számára elérhetőbbé tételének elősegítése BÁH Call Center működtetése és a meglévő információs szolgáltatások több nyelven történő elérhetővé tétele által.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt keretében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban létrehozásra került egy – két fő munkatárssal működő - állandó Call Center, ahová tartózkodási jogosultsággal rendelkező harmadik országbeli állampolgárok az egyes engedélyezési eljárás típusok közötti eligazodás, valamint sikeres társadalmi integrációjuk elősegítése (pl. civil szervezetek aktuális képzési, munkavállalási projektjeiről szóló tájékoztatás)  érdekében felvilágosításért fordulhatnak.

Emellett a Hivatal kirendeltségein kihelyezett 30 db információs panelen az ügyintézéssel kapcsolatos legfrissebb információk ismét hét nyelven (magyar, angol, német, kínai, szerb, orosz, francia) válnak elérhetővé, így segítve a Hivatal ügyfeleinek gördülékenyebb ügyintézését.

Elnyert támogatás

 16 141 237 Ft

 

EURÓPAI VISSZATÉRÉSI ALAP PÁLYÁZATOK

 

PSZICHO-SZOCIÁLIS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A BALASSAGYARMATI KÖZÖSSÉGI SZÁLLÁSON II.

Megvalósítás időtartama

2013. 03. 01. – 2014. 05. 31.

Projekt célja

A projekt célja volt a visszatérésre vonatkozó minél korábbi tájékoztatás, a felkészítés módjainak és eszközeinek fejlesztése.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt keretében a Közösségi Szálláson tartózkodó célcsoport számára – az előző projektekhez hasonlóan - hazatérés előtti pszicho-szociális asszisztenciát és re-integrációs felkészítő foglalkozásokat biztosítottunk, új elemként jelent meg ugyanakkor az egészségügyi ellátás (pszichiátriai és fogászati ellátás), valamint az élelmiszer (és tartós élelmiszer) kiegészítés biztosítása. Partnerként bevonásra került a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, aki a szükséges szakmai hátteret biztosította.

Elnyert támogatás

 27 580 600 Ft

 

 

MINŐSÉGFEJLESZTÉS A LÉGI TOLONCOK SORÁN 5.

Megvalósítás időtartama

2013. 02. 16. – 2014. 02. 15.

Projekt célja

A projekt célja volt a származási országba visszatérők zökkenőmentes és hatékony hazautaztatásának biztosítása a hatósági kísérettel végrehajtott légi toloncok minőségfejlesztése által.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt eredményeként mintegy 33 fő kitoloncolási eljárás alatt álló személy hazautaztatása került biztosításra professzionális kísérettel, 2 alkalommal szakorvos bevonásával. A projektben új elemként jelent meg az egyfajta kezdeti reintegrációs támogatás biztosítása az ügyfelek számára. A projektbe bevont személyek mintegy 82 százaléka (27 fő) kiemelten elégedett volt a szolgáltatás színvonalával.

Elnyert támogatás

 17 964 776 Ft

 

 

MINŐSÉGFEJLESZTÉS A LÉGI TOLONCOK SORÁN 6.

Megvalósítás időtartama

2014. 02. 16. – 2015. 06. 30.

Projekt célja

A származási országba visszatérők zökkenőmentes és hatékony hazautaztatásának biztosítása a hatósági kísérettel végrehajtott légi toloncok minőségfejlesztése által.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt eredményeként mintegy 50 fő kitoloncolási eljárás alatt álló személy hazautaztatása lenne biztosított professzionális kísérettel, szükség esetén szakorvos bevonásával (4 alkalommal). Egyfajta kezdeti reintegrációs támogatás kerül biztosításra az ügyfelek számára. A kiutaztatás előfeltételeinek megteremtése érdekében, 3 alkalommal Magyarországon képviselettel nem rendelkező konzulok meghívását tervezzük konzuli interjú lefolytatása céljából.

Elnyert támogatás

 32 629 747 HUF

 

 

TAPASZTALATCSERE SVÉDORSZÁGGAL AZ ÖNKÉNTES HAZATÉRÉS ÖSZTÖNZÉSÉRE

Megvalósítás időtartama

2013.10.01. – 2014.05.30.

Projekt célja

A projekt célja volt az önkéntes hazatérés elősegítése eszközeinek tanulmányozása, különös tekintettel a kommunikációs eszközökre és a kiutaztatásra való felkészítésre, a magyar rendszerbe történő átültetés lehetőségeinek feltérképezése érdekében. Hosszú távon a projekt az önkéntes hazatérés ösztönzését hivatott szolgálni.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt fő eleme volt a Svéd Migrációs Hivatal munkatársaival megvalósított tapasztalatcsere egy tanulmányút keretében. A projekt mellék tevékenységeként biztosítottuk a Hivatal 2 munkatársának részvételét a GDISC Visszatérési Konferencián. A szakértők a kiutazásokat követően egy-egy szakmai jelentést készítettek és megfogalmazták a magyar rendszerre vonatkozó ajánlásaikat. A projekt zárásaként egy szakmai szeminárium megrendezésére került sor a Hivatal, az IOM és a hazai társszervek érintett munkatársainak  részvételével.

Elnyert támogatás

 3 040 658 Ft

 

 

NEMZETKÖZI ORSZÁGINFORMÁCIÓS TAPSZTALATCSERE III. - PAKISZTÁN

Megvalósítás időtartama

2013. 09. 01. – 2014. 01. 31.

Projekt célja

A projekt célja a visszatérés területén tevékenykedő, illetve országinformáció gyűjtésével foglalkozó szakemberek aktív tapasztalatcserén alapuló képzése volt annak érdekében, hogy egyrészt lehetőség nyíljon a Pakisztánba történő hazatéréssel kapcsolatos tagállami gyakorlatok, tapasztalatok megismerésére, a kockázatok feltérképezésére, másrészt időszerű és a hatósági eljárásban is hasznosítható származási országinformációkat biztosítson Pakisztánnal kapcsolatban.

Fő tevékenység Indikátorok

A visszatérésben érintett magyar, valamint nemzetközi szervezetek munkatársai (44 fő) számára meghirdetett 2 napos szemináriumra a Pakisztánba történő hazatérés területén már tapasztalatot szerzett európai országok szakértői kaptak meghívást. A szemináriumot követően készítendő 52 oldalas szakmai összegző tanulmányt legalább további 110 szakember ismerhette meg.

Elnyert támogatás

 10 084 092 Ft

EURÓPAI MENEKÜLTÜGYI ALAP PÁLYÁZATOK

 

Központi projektek

 

SZAKKÉPZÉS MENEKÜLTEKNEK II.

Megvalósítás időtartama

2013. 01. 01. – 2014. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja volt a menekültek, illetve oltalmazottak speciális igényeihez igazított szakképzésekbe történő bevonása az önálló munkaerőpiaci elhelyezkedés lehetőségének megteremtése érdekében.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt sikerességét a motivált, megfelelő alapképességekkel rendelkező résztvevők kiválasztása és 15 fő szakképzésbe történő bevonása garantálta. A résztvevők számára az általuk választott szakmákban szakképzést, és azzal egyidejűleg magyar nyelvoktatást biztosítottunk. A szakképzéseket sikerrel elvégzőket mentor segítette az álláskeresésben. A képzés ideje alatt pénzügyi támogatást nyújtottunk a lemorzsolódási kockázat csökkentése érdekében.

Elnyert támogatás

 39 921 588 Ft

 

 

SZAKKÉPZÉS MENEKÜLTEKNEK III.

Megvalósítás időtartama

2014. 01. 01. – 2015. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja a menekültek, illetve oltalmazottak speciális igényeihez igazított szakképzésekbe történő bevonása, az önálló munkaerőpiaci elhelyezkedés lehetőségének megteremtése érdekében.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt sikerességét a motivált, megfelelő alapképességekkel rendelkező résztvevők kiválasztása és 10 fő szakképzésbe történő bevonása garantálja. A résztvevők számára az általuk választott szakmákban szakképzést, és azzal egyidejűleg magyar nyelvoktatást biztosítunk. A szakképzéseket sikerrel elvégzőket mentor segíti az álláskeresésben. A képzés ideje alatt pénzügyi támogatást nyújtunk a lemorzsolódási kockázat csökkentése érdekében.

Elnyert támogatás

 18 013 373 Ft

 

 

EAC MODULOK FORDÍTÁSA

Megvalósítás időtartama

2012. 11. 01. – 2014. 04. 30.

Projekt célja

A pilóta projekt célja volt az Európai Menekültügyi Tanterv moduljainak magyar nyelvre történő lefordítása, és azokból nemzeti tréningek megtartása. 

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt során három EAC modul magyar nyelvre történő fordítását, lektorálását követően került sor a modulokból egy-egy on-line tréning megtartására, majd modulonként két-két személyes tréning lebonyolítására került sor a menekültügyi döntéshozók számára. Ennek eredményeként három EAC modul dokumentációja vált magyar nyelven elérhetővé, továbbá a képzett trénerek által megvalósított tréningek következtében összesen legalább 15 menekültügyi ügyintéző képzése valósult meg.

Elnyert támogatás

 18 987 490 Ft

 

 

EAC MODULOK FORDÍTÁSA II.

Megvalósítás időtartama

2014. 05. 01. – 2015. 06. 30.

Projekt célja

A projekt célja az Európai Menekültügyi Tanterv moduljainak magyar nyelvre történő lefordítása, és azokból nemzeti tréningek megtartása. 

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt során két EAC modul magyar nyelvre történő fordítását, lektorálását követően kerül sor a modulokból egy-egy on-line tréning megtartására, majd modulonként két-két személyes tréning lebonyolítására a menekültügyi döntéshozók számára. Ennek eredményeként két EAC modul dokumentációja válik magyar nyelven elérhetővé, továbbá a képzett trénerek által megvalósított tréningek következtében összesen legalább 30 menekültügyi ügyintéző képzése valósul meg.

Elnyert támogatás

 8 400 465 Ft

 

 

SZÁRMAZÁSI ORSZÁGINFORMÁCIÓS ÉS MENEKÜLTÜGYI ELJÁRÁS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE II.

Megvalósítás időtartama

2013. 03. 01. – 2015. 02. 28.

Projekt célja

A többéves projekt célja az átfogó országinformációs szolgáltatások, valamint a menekültügyi döntéshozatal minőségének javítása.

Fő tevékenység Indikátorok

A többéves projekt központi elemeit két, nemzetközileg elismert kutatóintézet adatbázisára (STRATFOR, AKE Ltd.) valamint két nemzetközi menekültügyi szakfolyóiratra (Migration News Sheet, International Journal of Refugee Law) történő előfizetés képezi. A Dokumentációs Központ havonta két alkalommal készít egy-egy kompilált, tematikus szakmai jelentést a letöltött anyagokból, a Menekültügyi Igazgatóság, Menedékjogi Osztálya pedig havonta készít tematikus szakmai jelentést az adott időszak menekültügyi szempontból legfontosabb információiból, amelyek megküldésre kerülnek valamennyi érintett hivatali munkatárs, a társszervek és nemzetközi szervezetek érintett szakértői számára. A projekt során összesen két – 2014 februárjában, illetve a projekt megvalósítási időszaka végén 2015 februárjában –, az előfizetések eredményeit bemutató, az információk hasznosságát értékelő szemináriumra kerül sor.

Elnyert támogatás

2012. évi allokáció

 3 872 492 Ft

2013. évi allokáció

 3 921 029 Ft

 

KIVÁLASZTÁSI MISSZIÓ – ÁTTELEPÍTÉSI PROGRAM 2013

Megvalósítás időtartama

2013. 10. 01. – 2013. 12. 31.

Projekt célja

A projekt közvetlen célja volt, hogy a Kormány 210/2013 (VI.19) számú rendelete által a 2013. évre meghatározott maximum 10 fős áttelepítési kvóta alapján megvalósuljon a második magyar áttelepítési program.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt keretében valósult meg a 2013. évi magyar áttelepítési program potenciális kedvezményezettjeinek Ammanban történő meghallgatása egy kiválasztási misszió keretében és a projekt 10 fő kedvezményezettjének a kiválasztása.

Elnyert támogatás

 2 498 967 Ft

 

 

INTEGRÁCIÓS ELŐSEGÍTÉSE – ÁTTELEPÍTÉSI PROGRAM 2013

Megvalósítás időtartama

2013. 12. 01. – 2015. 05. 31.

Projekt célja

A projekt közvetlen célja a 2013. évi magyar nemzeti áttelepítési program keretében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által felajánlott, a Hivatal által kiválasztott kedvezményezettek áttelepítésének megvalósítása és magyarországi integrációjának elősegítése.

Fő tevékenység Indikátorok

A projekt keretében valósult meg a kedvezményezettek beutaztatása, valamint valósul meg az integrációs program keretében a Metvhr. alapján nyújtható szubvenciókon felüli kiegészítő támogatások (magyar nyelvi képzés, egyszeri lakhatási támogatás, tárgyi beszerzések, szakképzés) biztosítása.

Elnyert támogatás

 14 755 000 Ft

 

 

 

BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK PROJEKTJEI

2014

BEFOGADÓ ÁLLOMÁS BICSKE (DEBRECENI ÉS BICSKEI TELEPHELY)

 

 

KÖZÖS ÉG ALATT

 

Megvalósítás időtartama

2012.10.01. - 2014.06.30.

Projekt célja

Befogadási feltételek fejlesztése

Fő tevékenység

Indikátorok

5 fő szociális asszisztens foglalkoztatása (1 fő közösségi szociális munkás, 1 fő közösségi szociális asszisztens, 2 fő menedékkérő animátor), 90 óra/hó tolmács szolgáltatás nyújtása, 1 fő pedagógus, 1 fő mentor foglalkoztatása, 6 db külső közösségi tér (4 főzési lehetőséggel) kialakítása, 13 db gasztro nap megtartása

Elnyert támogatás

41 462 040 forint

 

HÁTIZSÁK

 

Megvalósítás időtartama

2014. 01.01. - 2015. 02.28.

Projekt célja

Integráció elősegítése

Fő tevékenység

Indikátorok

Az EMA integrációs projektünkben dolgozó kollégák − 2 fő szociális munkás és 2 fő szociális asszisztens − elősegítik az elismert menekültek és oltalmazottak integrációját.

Interkulturális csoportfoglalkozások keretei között háttérinformációval látják el az ügyfeleinket, majd a kiköltözések előmozdítása érdekében a mentoráltakkal albérleti, illetve lakhatási lehetőségeket kutatnak fel.

Továbbá az integrációs projektünk eleme a szabadidő szervezés is. Többek között kirándulásokat szervezünk, a tábor területén kézműves és sportfoglalkozásokat tartunk heti rendszerességgel.

A mentoráltak száma meghaladja a 200 főt, ez 266%-is túlteljesítés a tervezett 75 fővel szemben. Kirándulásokat 5 alkalommal szerveztünk, míg az albérletet találók száma átlépte a 94 főt.

Gyakorlati foglalkoztatásra napi 7 órában a közösségi mosodában kínálunk lehetőséget státuszos bentlakóknak, havi rotációval.

Elnyert támogatás

19 582 420 forint

 

HATÉKONY SEGÍTÉS AZ ELSŐ PERCTŐL

 

Megvalósítás időtartama

2014. 01.01. - 2015. 06.30

Projekt célja

Befogadási feltételek fejlesztése

Fő tevékenység

Indikátorok

Kérelmezők elhelyezésével és ellátásával kapcsolatban 2+4 (Bicske+Debrecen), a projekt kereti között foglalkoztatott kolléga egészíti ki a szociális csoportot. A kollégák 5+2 munkarendben, délelőtt és délután váltják egymást, a hét minden napján.

Az indikátorok a tervezettnek megfelelő ütemben válnak teljesültté.

A szociális ellátásra fordított munkaórák számát 6675 munkaórával, a hivatali munkaidőn kívüli munkaórák számát pedig 2783 órával növeltük a 2014-es évben.

Az ellátott menedékkérők száma Bicske és Debrecen telephelyen átlépte a 10 653 főt.

Elnyert támogatás

18 131 079 forint

 

 SOK NYELVEN EGY HELYEN

 

Megvalósítás időtartama

2014. 07.01. - 2015. 06.30.

Projekt célja

Befogadási feltételek fejlesztése

Fő tevékenység

Indikátorok

1 fő közösségi szociális munkás, 4 fő menedékkérő animátor alkalmazása, 90 óra/hó tolmács szolgáltatás nyújtása

Elnyert támogatás

14 323 559 forint

 

BÉKÉSCSABAI BÁ/MŐBK

 

ÚJ ÉLET HATÁROK NÉLKÜL

 

Megvalósítás időtartama

2013. július 01. - 2015. június 30.

 

Projekt célja

A Befogadó Állomásra érkezők megnyugtatása, az információ hiányból adódó feszültségek csökkentése, fizikai állapotuk javítása.

Fő tevékenység

Indikátorok

Folyamatos szociális asszisztencia jelenléte, internetszoba, konditerem működtetése. Konyhai kisegítők, cukrász, alkalmazása.

Elnyert támogatás

45 155 156 forint

 

 

 

2013

DEBRECENI BEFOGADÓ ÁLLOMÁS

 

 

EGY ALMA, EGY NAP...

Megvalósítás időtartama

2012.01.01. - 2013.06.30.

Projekt célja

Különleges bánásmódot igénylő menedékkérő életminőségének javítása

Fő tevékenység

Indikátorok

Élelem kiegészítés nyújtása 50 fő különleges bánásmódot igénylő menedékkérő számára, 1 fő étkezési tanácsadó foglalkoztatása, 3900 fő részére (adag) élelem kiegészítés nyújtása, 1566 óra étkezési tanácsadás nyújtása

Elnyert támogatás

5 833 850 forint

 

HÍD A MEGÉRTÉSTŐL A SEGÍTÉSIG

 

Megvalósítás időtartama

2012.01.01. - 2013.06.30.

Projekt célja

Befogadási feltételek fejlesztése

Fő tevékenység

Indikátorok

4 fő szociális asszisztens foglalkoztatása (16 óra), 90 óra/hó tolmács szolgáltatás nyújtása

Elnyert támogatás

24 642 240 forint

 

KÖZÖS ÉG ALATT

 

Megvalósítás időtartama

2012.10.01. - 2014.06.30.

Projekt célja

Befogadási feltételek fejlesztése

Fő tevékenység

Indikátorok

5 fő szociális asszisztens foglalkoztatása (1 fő közösségi szociális munkás, 1 fő közösségi szociális asszisztens, 2 fő menedékkérő animátor), 90 óra/hó tolmács szolgáltatás nyújtása, 1 fő pedagógus, 1 fő mentor foglalkoztatása, 6 db külső közösségi tér (4 főzési lehetőséggel) kialakítása, 13 db gasztro nap megtartása

Elnyert támogatás

41 462 040 forint

 

 

BICSKEI BEFOGADÓ ÁLLOMÁS

 

 

KOMPLEX INTEGRÁCIÓS KÉPZÉSEK

 

Megvalósítás időtartama

2012. január 01. - 2013. június 30.

Projekt célja

Menekültek, oltalmazottak hatékony integrációja

Fő tevékenység

Indikátorok

A projekt fő elemei az információátadáson alapuló szociális munka: egyéni és csoportfoglalkozások (kultúrientáció, álláskereső) szabadidős programok, munkaerőpiaci-képzés keretében. A gyerekek hatékony integrációja érdekében külön foglalkozásokat tartunk számukra, szakképzett pedagógus segítette őket a tanulásban. Bicske lakosságát érzékenyítő tevékenység keretében előadásokat tartottunk a Befogadó Állomáson élő menekültekről, tevékenységünkről.

Elnyert támogatás

40 567 150 forint

 

KOMPLEX KÉPZÉSEK GYERMEKEKNEK, FELNŐTTEKNEK

 

 

Megvalósítás időtartama

2012. október 1.  - 2013. szeptember 30.

Projekt célja

Menekültek, oltalmazottak hatékony integrációja

Fő tevékenység

Indikátorok

Betanító - parkgondozó, varró - képzéseket szerveztünk a célcsoport számára, mely nagyobb esélyt biztosít számukra a munkaerő-piacon történő elhelyezkedésre. Belső bölcsődét alakítottunk ki és működtettük, amely biztosította a családos szülők részvételét a magyar nyelvórákon. A fejlesztő foglalkozások révén célunk a gyermekek szociális és nyelvi kompetenciáinak növelése volt. A szociális munkások ismeretbővítő előadásokat, higiéniás és életvezetési tanácsadásokat tartottak a célcsoport számára. Érzékenyítő projektelemként közös sporttevékenységet („FUT A PEST”) rendeztünk a Befogadó Állomáson.

Elnyert támogatás

15 495 766 forint

 

KOMPLEX KÉPZÉSEK GYERMEKEKNEK, FELNŐTTEKNEK

2013. ÉVI ALLOKÁCIÓ

Megvalósítás időtartama

2013. október 1. - 2013. december 31.

Projekt célja

Menekültek, oltalmazottak hatékony integrációja

Fő tevékenység

Indikátorok

Ismeretbővítő előadások, higiéniás és életvezetési tanácsadások tartása a célcsoport számára. Érzékenyítő projektelemként közös sporttevékenység szervezése a Befogadó Állomáson. Belső bölcsőde működtetése, amely biztosítja a családos szülők részvételét a magyar nyelvórákon. A fejlesztő foglalkozások révén célunk a gyermekek szociális és nyelvi kompetenciáinak növelése.

Elnyert támogatás

5 999 626 forint

 

 

BÉKÉSCSABAI BÁ/MŐBK

 

ELSŐ LÉPÉSEK A MÁSODIK ESÉLYÉRT

 

Megvalósítás időtartama

2012. április 1. - 2013. június 30.

 

Projekt célja

A Befogadó Állomásra érkezők megnyugtatása, az információ hiányból adódó feszültségek csökkentése, fizikai állapotuk javítása.

Fő tevékenység

Indikátorok

Folyamatos szociális asszisztencia jelenléte, internetszoba, konditerem működtetése. Konyhai kisegítők, cukrász, karbantartó alkalmazása.

Elnyert támogatás

31 062 571 forint

 

Új ÉLET HATÁROK NÉLKÜL

 

Megvalósítás időtartama

2013. július 01. - 2015. június 30.

 

Projekt célja

A Befogadó Állomásra érkezők megnyugtatása, az információ hiányból adódó feszültségek csökkentése, fizikai állapotuk javítása.

Fő tevékenység

Indikátorok

Folyamatos szociális asszisztencia jelenléte, internetszoba, konditerem működtetése. Konyhai kisegítők, cukrász,  alkalmazása.

Elnyert támogatás

45 155 156 forint

Ügyintézés
 • Formanyomtatványok

  A program segítségével elektronikusan kitöltheti a formanyomtatványt és leellenőrizheti, hogy minden szükséges mezőt kitöltött-e. A kitöltött formanyomtatványt saját gépére elmentheti és nyomtathatja.A funkció Word 2007-re optimalizált. Amennyiben ilyen programmal nem rendelkezik, a formanyomtatványokat pdf-ben le tudja tölteni a felső menüben található tájékoztatóból.
  Feltöltés alatt

  Kategória:

 • Milyen kérelmet nyújtsak be?

  Magyar állampolgár esetén családtag:
  • a magyar állampolgár házastársa,
  • a magyar állampolgár házastárs kiskorú gyermeke (ideértve az örökbefogadott és nevelt gyermeket is), aki felett a házastárs szülői felügyeleti jogot gyakorol,
  • a kiskorú magyar állampolgár felett szülői felügyeleti joggal rendelkező,szülői felügyeleti jogát gyakorló, a magyar állampolgárral egy háztartásban élő személy;


  EGT állampolgár esetén családtag:
  • az EGT-állampolgár házastársa,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa 21. életévet be nem töltött vagy eltartott leszármazója,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa eltartott felmenője, valamint
  • akinek az eljáró idegenrendészeti hatóság családtagként való beutazását és tartózkodását engedélyezi,
  • az EGT-állampolgár élettársa, amennyiben magyar hatóság vagy az Európai Unió más tagállamának hatósága előtt regisztrált élettársi kapcsolatot létesített,  A Tanács 2003/109/EK irányelve (2003. november 25.) a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról;
  A 2003/109/EK irányelv célja
  • egyfelől, hogy meghatározza a tagállamok által a „huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező” jogállásnak, valamint az ehhez kapcsolódó jogoknak a harmadik országok olyan állampolgárai számára történő megadásának és visszavonásának feltételeit, akik jogszerűen tartózkodnak a tagállam területén,
  • másfelől pedig, hogy szabályozza az ilyen jogállással rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára a tartózkodás feltételeit a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező jogállást megadó tagállamtól eltérő tagállamban.

  A „magas szintű képzettséget igénylő munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával, amelyet felsőfokú szakmai képesítés bizonyít.
  A „munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával.

  Tartózkodási engedéllyel rendelkezés esetén kérhető a határozatlan ideig tartózkodás

  A kérdések segítségével 3 percen belül megtudhatja, milyen tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtania. A kérdéssor végén a kiválasztott kérelemtípushoz kapcsolódó minden információt megtalál.

  Kérelem célja: • Belügyi alapok

   

  Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

   

  logo mmia pici

   

   

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

LOGO kicsiEH

Tisztelt Ügyfelünk!

Nyújtsa be kérelmét online! 

Kizárólag elektronikus úton benyújtható ügytípusok 2023. január 1-től

 

Dear Client!

Submit your application online!

Case types that can only be submitted electronically from January 1, 2023
 

               eh oqcode                                                                                                         ukran qr

Online kérelem benyújtása számítógépről:                             Elektronikus kérelem benyújtó mobil applikáció letöltése Ukrajnából menekülők részére:

/ Apply online from a computer:                                             / Download the electronic application submission mobile app for refugees from Ukraine:

https://enterhungary.gov.hu                                                    http://ukran2022.oif.gov.hu/docs/common/Menedekes-1.0-release.apk

(Enter Hungary)

OK