Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Aktuális pályázatok    Nyertes pályázatok

Lezárt pályázatok    Végrehajtási jelentések

Egyéb

Jogszabályok

 

Háttér és előzmények

Magyarország számára az Európai Unióhoz való csatlakozás több központi pénzalap felhasználási lehetőségét nyitotta meg. 2004. május 1-jét követően az új tagállamok is részesülhetnek a 2000/596/EK tanácsi határozattal létrehozott Európai Menekültügyi Alap forrásaiból. Az Alap a menedékjogot kérelmezők fogadása körülményeinek javítására, a hosszabb távon a tagállam területén tartózkodók (és családtagjaik) beilleszkedésének elősegítésére, a hazatérés támogatására irányuló programokhoz nyújt támogatást. A társfinanszírozás elvén működő Alap forrásaiból 100.000,- euró áll az egyes tagállamok rendelkezésére a 2004. év során, ezen felül az elismert menekültek, a szubszidiárius védelemben részesített külföldiek, a menedékkérők, a menedékesek és az ideiglenes védelem iránt kérelmet benyújtott külföldiek számarányában lehet az Alapból forrásokhoz jutni. 2004-ben Magyarország 824.724,64,- eurót, azaz mintegy 217 millió forintot használhat fel a fent hivatkozott tanácsi határozat által meghatározott célok megvalósítására. A társfinanszírozás az adott program teljes költségének az 50%-ig, a Kohéziós Alaphoz tartozó tagállamok (így Magyarország) esetében 75%-ig terjedhet. A pályázónak a projekt tervezett összköltségvetésének a 25%-át más – saját, állami, vagy uniós – forrásból kell biztosítania.

Az Alap kezeléséért az adott tagállam felelősként megnevezett szerve, Magyarország esetében az Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a felelős. A felelős szerv válaszol a felmerülő általános kérdésekre, megszervezi a pályázati felhívás publikálását, összeállítja a projektjavaslatokat bíráló bizottságot, közreműködik a projektjavaslatok értékelésében és kiválasztásában, megköti a támogatási szerződéseket a kiválasztott szervezetekkel, és figyelemmel kíséri a projektek végrehajtását. Ennek keretében a projektek szakmai és pénzügyi végrehajtását az BÁH közvetlenül ellenőrzi, emellett az Európai Bizottság által kijelölt független szakértői csoport bármikor a helyszínen ellenőrizheti. Az BÁH a fenti minőségében a projektek lezárásáról részletes jelentést tesz az Európai Bizottságnak.

Az Alap a következő területeken használható fel:

a) menedékkérők befogadási körülményeinek kialakítása, fejlesztése,

b) menekültek és befogadottak integrációja,

c) menekültek, elutasított menedékkérők vagy befogadottak önkéntes hazatelepülésének támogatása.

Az Alapból az adott tagállam számára leosztott támogatás összegének 5%-a fordítható – ún. technikai költségek címén – a projektek előkészítésével, a végrehajtás ellenőrzésével, dokumentálással, adminisztrációval kapcsolatos, a felelős hatóságnál felmerült költségek fedezésére.

A 2004/2005-ös program célkitűzései és prioritásai

A célkitűzések és prioritások összeállítása a 2003-ban és 2004-ben elvégzett felmérés jellegű pályázati felhívások alapján történt. E felmérés alapján a BÁH elkészítette és jóváhagyás végett továbbította társfinanszírozási kérelmét az Európai Bizottságnak, amelyet 2004. július 14-én kelt, DL/2004/1987. sz. határozattal fogadtak el. A fentieknek megfelelően az egyes területeket érintően a projekteknek az alábbi prioritások egyikét kell megcéloznia:

 

A) BEFOGADÁS

- minőségi tájékoztatás, információellátás biztosítása a célcsoportok részére, - elhelyezési standardok (felszerelések, eszközök) biztosítása, önellátási lehetőségek biztosítása a befogadó állomásokon vagy annak megfelelő más szálláshelyen, - az információáramlás fokozása, a szociális és jogi tanácsadás elérhetővé, megfelelővé tétele a főbb menedékkérőket fogadó városokban, - a PTSD szindrómás betegek pszichiátriai ellátásának elősegítése a befogadó állomásokon és a közösségi szállásokon, - sérülékeny csoportokkal (kísérő nélküli kiskorúak, egyedülálló nők, idősek, mozgássérültek, szellemi fogyatékosok) való speciális foglalkozás (pl.: szeparált, elhelyezés, készségfejlesztés, felvilágosítás), - menedékkérők aktiválása a menedékjogi eljárás ideje alatt.

 

B) A TAGÁLLAMBAN TARTÓZKODÓ NEMZETKÖZI VÉDELMET ÉLVEZŐ SZEMÉLYEK INTEGRÁCIÓJA

- elismert menekültek számára integrációs programok szervezése és lebonyolítása, - fiatal felnőtt menekültek felsőfokú magyar nyelvű tanulmányainak elősegítése, - kulturális, információs és munkahely közvetítő központok létesítése menekültek és befogadottak részére, - munkaerő-piaci érvényesülés elősegítése, szakképzés biztosítása a menekültek és a befogadottak számára, - információs adatbázis működtetése.

 

C) ÖNKÉNTES HAZATELEPÜLÉS

- önkéntes hazatelepülési projektek szervezése elutasított menedékkérők részére.

Az Alap forrásait csak a fent említett célcsoportokra és célokra lehet fordítani. Egyéb célú felhasználás esetén a pénzeszközök visszafizetése a projektet megvalósító felet közvetlenül terheli.

 

A támogatási összeg felhasználása

A 2004. évi társfinanszírozási kérelemben foglaltaknak, valamint az előzetes pályáztatások alkalmával szerzett tapasztalatoknak megfelelően a Magyarország részére megállapított támogatási összeg fent ismertetett három terület közötti felosztása az alábbiak szerint van előirányozva:

- menedékkérők fogadása: 64% - a tagállamban tartózkodó, nemzetközi védelmet élvező személyek integrációja: 26% - önkéntes hazatelepülés: 5%

Az egyes részterületekre biztosított keretek egymás között átcsoportosíthatók, amennyiben azt a beérkezett pályázatok minősége, költségigénye indokolja. Az átcsoportosításról az Értékelő Bizottság dönt.

Utoljára frissítve:
Tovább a kategóriában: Aktuális pályázatok »

Belügyi alapok
  • Belügyi alapok

     

    Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

     

    logo mmia pici

     

     

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

OIF logó nagyonnagyonkicsi

Tisztelt Érdeklődő!

 

Tájékoztatjuk, hogy a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó új idegenrendészeti jogszabály átmeneti rendelkezései alapján ha Ön Magyarországon a korábbi jogszabály alapján már érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az új idegenrendészeti jogszabály szerinti jogcímek valamelyikén kérelmezheti a tartózkodási engedélye kiadását. Felhívjuk a figyelmet, hogy kizárólag tartózkodási engedély kiadása kérelmezhető jelenleg személyesen és az Enter Hungary rendszeren keresztül, függetlenül a meglévő érvényes engedélytől. A tartózkodási engedély meghosszabbítása az átmeneti szabályok szerint nem lehetséges. A tartózkodási engedély kiadása iránti kérelmet legkorábban a tartózkodási engedély lejárta előtt 45 nappal nyújthatja be. Ha 2024. március 1. és április 1. között jár le, a tartózkodási engedély kiadása iránti kérelmet legkésőbb a tartózkodási engedély érvényességi idejének utolsó napján kell benyújtania.

 

Részletek és további információk ide kattintva érhetőek el : Átmeneti szabályok (gov.hu)

 

 

OK